Lelystad Airport krijgt ruimte om te groeien

Lelystad Airport krijgt ruimte om te groeien


Lelystad Airport mag groeien tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dit besluit over de ontwikkeling van Lelystad Airport is eind maart in het Staatsblad geplaatst.

Lelystad Airport neemt hiermee een deel van de groei van het vliegverkeer van Schiphol over. Hierdoor krijgt Schiphol meer ruimte voor vluchten met passagiers die overstappen, het zogenoemde transferverkeer. Dit versterkt de mainportpositie van Schiphol. In Flevoland geeft de groei van de luchthaven Lelystad een impuls aan de regionale economie en werkgelegenheid.

In het regeerakkoord is afgesproken de ontwikkeling van Schiphol te bevorderen vanwege haar grote belang voor de economie. Lelystad en Eindhoven mogen verder groeien om zo de groei van Schiphol te ondersteunen. Tussen Rijk, luchtvaartpartijen, bewoners en regionale overheden is een akkoord gesloten over de groei van Schiphol tot 500.000 vliegbewegingen per jaar. Om ruimte te bieden aan de totale vraag naar luchtvaart in Nederland moeten Lelystad en Eindhoven vluchten gaan opvangen die niet aan de mainport gebonden zijn en niet bijdragen aan het internationale netwerk van Schiphol. Hiermee worden de stevige mainportfunctie van Schiphol en de Nederlandse economie versterkt.

Om de Lelystad Airport goed bereikbaar te maken is in maart 2014 met de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland afgesproken om de A6 tussen Almere en Lelystad te verbreden, een nieuwe aansluiting op de A6 te creëren en het openbaar vervoer naar de luchthaven te verbeteren. Met het publiceren van het Besluit Luchthaven Lelystad kan de luchthavenexploitant beginnen met  de werkzaamheden aan de startbaan en de terminal  opdat de luchthaven vanaf voorjaar 2018 in gebruik kan worden genomen door het groot verkeer.

Bron: vliegeninnederland.nl


Deel deze pagina


Deel via Facebook Deel via Facebook