Warme bakker in pompshop Shell

Warme bakker in pompshop Shell


Winkelen bij het tankstation wordt steeds normaler. Marktleider Shell gaat op proef van een aantal pompshops een warme bakker maken, te beginnen in Amsterdam-West.

Shell werkt daarbij samen met bakker Baker Street. "Het gaat niet om het ¬afbakken van voorgebakken brood," zegt Ewout Eelkman Rooda van Shell. "We gaan er de hele dag door met vers brood bakken. Dat is voor ons een hele verandering." Het brood wordt gebakken door de pompstationmedewerkers.

De warme bakker is een belangrijk onderdeel van de nieuwe pompshop, Deli by Shell, die de oliegigant op acht plekken in Nederland gaat uitproberen. De eerste is deze week geopend in het tankstation op de Van Slingelandtstraat, in de Staatsliedenbuurt.

Naast vers, desgewenst belegd brood en het traditionele pompstationaanbod biedt de benzinegigant er onder meer ook meeneemmaaltijden. De pompshop richt zich op forenzen die een boodschap zijn vergeten,  taxi- en vrachtwagenchauffeurs, maar nadrukkelijk ook op de buurt, zowel omwonenden als werknemers van bedrijven.

Wisselwerking
"Onze klant wil wat anders dan vroeger," zegt Eelkman Rooda. "De wisselwerking tussen de verkoop van brandstof en het aanbod in de winkel verandert. Er zijn nog altijd mensen die na het tanken snel iets uit de winkel meenemen, maar steeds vaker is de pompshop het doel op zich."

"Dat heeft ook te maken met de toegenomen tijdsdruk bij consumenten.  Wij zullen er rekening mee moeten houden dat de behoefte van de klant verandert en zal blijven veranderen."

Een volwaardige supermarkt zal het volgens hem niet snel worden. "Daarvoor is de ruimte bij pompstations ook te klein. Maar wij nemen deze proef bewust bij vestigingen in de ­bebouwde kom, zodat ze ook een buurtfunctie creëren en we ook de omgeving bedienen, zowel omwonenden als bedrijven."Shell baat al een jaar een aantal nieuwe Deli's langs de snelweg uit, maar die kennen een ander assortiment, dat meer is gericht op snelheid. De marktleider heeft zeventien pompstations in Groot-Amsterdam.

Shell is niet de enige die zijn pompshops tot winkel omtovert. Sinds kort beproeven BP en Albert Heijn to Go tanksupers bij zes stations, waarvan twee in Amsterdam: Coentunnelweg en Nieuwe Hemweg, bij de Spaarndammerbuurt. De winkels bieden, naast het geijkte tankstationassortiment, 1300 supermarktproducten, waaronder verse waar, salades en vers sap.

To go
Voor Albert Heijn is dat ook een middel om gemaksdochter To Go naast NS-stations, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen op meer plekken in het land te vestigen. Ook BP en AH ­beloven dat, als de proef na een jaar aanslaat, er veel meer pompsupers zullen verschijnen.

Shell, dat vroeger ook met onder meer Albert Heijn proeven heeft gedaan bij pompstations, doet het liever op eigen kracht. "We werken voor het assortiment en de dienstverlening wel samen met partners als Starbucks of 2theloo, maar ook met een partij waar werknemers met een arbeidshandicap worstenbroodjes maken."

Tot nu liepen pogingen om volwaardige winkels bij pompstations te vestigen steevast op een mislukking uit. Shell probeerde het twintig jaar geleden al eens tevergeefs met Albert Heijn.

Vorig jaar blies BP een proef met snelwegsupers van Marks & Spencer af. Volgens de Britten - die in Groot-Brittannië al meer pomp­supers uit­baten - was Nederland niet toe aan boodschappen bij het benzinestations.

Bron: AD


Deel deze pagina


Deel via Facebook Deel via Facebook